Obuanın Mekanizmasına Genel Bakış
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15064187Anahtar Kelimeler:
Obua, Obua mekaniği, Perde sistemiÖzet
Obua sadece karakteristik sesiyle değil görüntüsü itibariyle de hayranlık uyandıran bir çalgıdır. İlk bakışta üzerindeki gümüş ya da altın rengi perdeler karmaşık gibi görünse de dikkat edildiğinde mükemmel bir mekanizma ile çalıştığı anlaşılmaktadır. Bu mekanizmanın günümüzdeki görüntüsüne ulaşma süreci 400 yıl kadar sürmüştür. Ek perde ihtiyacını doğuran temel unsur bestecilerin artan beklentileri olsa da çalgıcıların da virtüözite hedefleri bu doğrultuda yardımcı olmuştur. Obuanın doğası dışındaki tonlarda eserler yazılması (çok diyezli – bemollü tonlar) performansı güçleştirmeye başlamış ve kaçınılmaz değişim sürecini başlatmıştır. Bugün bile bazı sorunlar sebebiyle yeni mekanizmalar denenmektedir. Barok ve klasik dönem obualarına kıyasla tatmin edici bir mekanizmaya sahip olsa da gelişimini sürdüren bir çalgı olduğu söylenebilir. Köklü obua yapımcıları ve çalgı mühendisleri, yapılması imkânsız nota geçişleri için (kalın la# - si trili gibi) fikirler üretmekte ve denemeler yapmaktadırlar. Bu çalışmada çoğunlukla değerli hocam Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Acar’ın çalgı bakım onarım derslerinden faydalanılmış, kendisinin ustalığına ve deneyimlerine dayanan çözümler de sunulmuştur. Obuanın mekanizmasını genel mantık çerçevesinde analiz ederek, gelişim sürecini ve perdelerin diziliş sistemini açıklayarak obua bakımına, performansına ve bazı teknik aksaklıkların çözümüne ışık tutmak ve öğrencilere kaynak oluşturmak amaçlanmıştır.
Referanslar
Bate, P. (1975). The Oboe: An Outline of Its History, Development and Construction. New York: W. W. Norton.
Goossens, L., & Roxburgh, E. (1993). Oboe. Londra: Kahn & Averill.
Haynes, B. (1994). The Addition of Keys to the Oboe. Journal of the International Double Reed Society, 31-46.
Haynes, B., & Burgess, G. (2004). The Oboe. Londra: Yale University Press.
Howe, R. (1978). Historical Oboes 3: The First Mechanized Oboes: Triébert's Systemes. Journal of the International Double Reed Society, 36-43.
Howe, R. (2001). Historical Oboes 2: Development of the French Simple System Oboe 1800-1840. Journal of the International Double Reed Society, 59-75.
Mılton, S. (2000). The Development of the Oboe Keywork. Journal of the International Double Reed Society.
Sublett, S., & Swiney, A. (2001). Great Oboes of the Twehntieth Century. Journal of the International Double Reed Society, 102-104.
Veale, P., & Mahnkopf, C. S. (1994). The Techniques of Oboe Playing. Kassel: Baerenreiter-Verlag Karl Vötterle GmbH&Co.
Ventzke, K. (1969). Boehm-Oboen und die Neueren Französischen Oboesysteme. Frankfurt am Main.
Ventzke, K. (1977). Zur Biographie der Oboenbauer Triébert in Paris (1810-1878). Tibia Journal, 347-350.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Ayşin Pelin Kiremitci

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.