Afiş Yoluyla Propagandanın Dönüm Noktası: Joseph Goebbels

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.15063924

Anahtar Kelimeler:

Grafik Tasarım, Afiş, Propaganda, Joseph Goebbels

Özet

Bir duygu, bir düşünce türü ya da bir fikri kitlelere inandırmanın yolu propagandadan geçer. İnsanoğlunun tüm tarihi boyunca geniş kitlelere kendisini inandırmayı başarmış devlet yöneticilerinin, bu başarıyı iletişim araçları ve propagandayı etkin biçimde kullanarak başardığı gözlemlenmiştir. Afiş, bir sanat ve tasarım formu olarak, bir ürün, düşünce ya da sosyal bir problem hakkında hedef kitle üzerinde farkındalık oluşturma amacı ile kullanılan yöntemlerden birisidir. Afişler aynı zamanda birer iletişim aracı olarak da kullanılmaktadır. Bu çalışma, İkinci Dünya Savaşı sürecinde, Almanya tarafından kullanılan propaganda afişlerinin, grafik sanatlar açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Adolf Hitler’in büyük kitleleri kendisine inandırabilmesinin ardında bireysel yetenekleri vardır. Ancak modern kitle iletişim araçlarının olmadığı bir dönemde, Hitler’in sıra dışı başarısının ardındaki ismi unutmamak gerekir: Joseph Goebbels. Kitapları ve kitle yönlendirme stratejileri üzerine yaptığı uygulamaları günümüzde halen iletişim bilimleri fakültelerinde akademik bir kaynak olarak kullanılan Goebbels, şüphesiz ki tarihin en büyük propaganda uzmanlarından birisi olarak tanımlanabilir. Propagandanın insanlık tarihindeki rolünden, tarihi değiştirebilecek güce sahip olduğundan bahsedilerek, kitleleri etkileme yöntemlerinin detay bilgilerine, Joseph Goebbels’in öncülüğünde üretilmiş çalışmalar üzerinden değinilmiştir. Çalışmaların seçiminde, günümüzde kabul edilemeyecek seviyedeki ırkçı, öteleyici örneklerden kaçınılmış, demokratik ve kitleleri etkilemeye yönelik seçkiler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda İkinci Dünya Savaşı sürecinde, afişler marifetiyle insanların bilinçaltını etkilendiği görülmüştür. Nazi Almanya’sı, propaganda afişlerine azami özen göstermiş ve her biri birbirinden farklı, eşsiz afişler üretmişlerdir.

Referanslar

Akarcalı, S. (2003). İletişim ve Propaganda, İmaj Yayıncılık, İstanbul.

Clark, T. (1997). Sanat ve Propaganda, Kitle Kültürü Çağında Politik İmge, Ayrıntı Yayınları İstanbul.

Erat, A. (1995). Propagandanın Başlangıcı, Düşünceler Dergisi, Özel Sayı. 1 Şubat, 9(1). ss. 17-34.

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK. GTS.55 06a0a6aa2c38.60603242, 17.12.2013 tarihinde erişilmiştir.

Evans, R. J. (2005). The Third Reich in Power. New York: Penguin Books.

Jowet, G. S. & O'Donnell, V. (2014). Propaganda & Persuasion. Sage Publications.

Karabay, N. (1995). Propaganda, Reklamcılık ve Halkla İlişkilerin Benzer ve Farklı Yönleri, Düşünceler Dergisi özel sayı, 9(1), sy.

Karasar, N. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayın, Ankara.

Kershaw, I. (1999). Hitler: 1889-1936: Hubris. New York: W. W. Norton & Company.

Laurıe, C. D. (1996). The Propaganda Warriors, America’s Crusade Against Nazi Germany, by the University Press of Kansas.

Oskay, Ü. (1994). İletişimin Abc’si, Simavi Yayınları, İstanbul.

Sorensen, T. C. (1968). The World War, The Story of American Propaganda, Harper and

Row Publishers, Newyork, Evanston, London.

Stokoe, C. (2010). www.smashingmagazine.com/.../100-years-of- propaganda-the-good-the-bad- and-the-ugly/ 100 years of Propaganda, the Good, the Bad, the Ugly.

Welch, D. (1983). Nazi Propaganda: The Power and the Limitations. London: Croom Helm.

İndir

Yayınlanmış

22.03.2025

Nasıl Atıf Yapılır

Çiftci, Ömer F. (2025). Afiş Yoluyla Propagandanın Dönüm Noktası: Joseph Goebbels. Mentor, 1(1), 29–39. https://doi.org/10.5281/zenodo.15063924

Sayı

Bölüm

Makaleler

Benzer Makaleler

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.